10 måsten i Paris för "rookies"
"För en förstagångsturist i Paris - vilka är dina topp-tio-måsten att se/göra/uppleva/äta?"

Jag betar av frågorna och här kommer ett till svar. Det är inte helt lätt att välja ut tio måsten av allt man kan göra och se i den här staden, men efter att ha bråkat med mig själv så bestämde jag mig för det här:


1. Versailles - Detta är kanske ingenting man gör under en tredagars-weekend, men har man lite mer tid så får man inte missa detta vackra ställe. Är kön för lång in till slottet kan man alltid promenera i trädgården och parken. Kanske ta med en filt och lite picknick och sen sätta sig i gräset vid den lilla "sjön".

2. Sacre Coeur - Åk inte till Anvers, som alla andra turister, och bli avskräckt av alla "I love Paris"-butiker på väg upp till kyrkan i lämmeltåget. Åk i stället till Jules Jeoffrin och promenera till ni kommerner till kyrkan. Ta lite bilder av den oslagbara utsikten och strosa sedan bort till västra Montmartre där ni hittar söta små butiker och femtioelva trappsteg upp och ner.

3. Trocadero - Ta metron till Victor Hugo, promenera sedan därifrån bort till Trocadéro. Terassen på Palais Chaillot har en fantastisk utsikt över Eiffeltornet. Det är även trevligt att sitta och äta lunch på någon av brasserierna och caféerna i närheten.

4. Metrolinje 6 - Ta den ljusgröna linjen från Etoile till La Motte Piquet-Grenelle. Varje onsdag och söndag fram till kl 14 har de marknad under spåret. På rue Commerce hittar ni även lite shopping. Det bästa med den resan? Mellan stationerna Passy och Bir-Hakeim får ni en utsikt som fortfarande ger mig gåshud efter tre års vardagsliv i Paris.

5. Batignolles - Som turist i Paris blir det lätt att man hamnar där alla andra turister hänger. Då blir man lurad på konfekten anser jag. Det gäller att hitta de där ställena som verkligen är FRANKRIKE, inte Japan, USA, Tyskland, Ryssland, Skandinavien etc etc. Batignolles är relativt orört och här hittar ni allt från trevliga brasserier, en mysig liten park (Square des Batignolles), barer, restauranger och chica småbutiker. För att ta er dit kan ni ta buss 66 från Opéra eller åka metron till Rome och sen promenera uppåt längs rue de Batignolles.

6. Marknadsgator - Det här är en stor personlig favorit. De jag känner till är rue Lévis (17:e), rue Daguerre (14:e) och rue Cler (7:e). Här finns boucherier, boulangerier, caféer, blomsterbutiker, små presentbutiker, grönsaksstånd.. En gata med mycket liv och handlare med andra ord.

7. Musée d'Orsay - Louvren är överskattad. Tycker jag i alla fall. Det är alldeles för stort, kön på helgen är alldeles för lång och helt ärligt är det inte värt pengarna bara för att kunna säga att man sett Mona Lisa "live". Orsay är precis lagom och förutom konsten är byggnaden verkligen någonting speciellt att se.

8. Café Jaqcuemart André - Jag borde få betalt av dem så mycket reklam jag gör, men deras bakelser är någonting alldeles extra. Hit går jag för afternoon tea när jag vill lyxa till en vanlig dag. För 9 euro får ni en bakelse och en kopp te. De har även lunchmeny och brunch på helgen.

9. Marais - Här är det mycket folk på helgen men det är ändå ett område man inte får missa. Bl a Place de Vosges (uttalas "Voch"), rue Vieille du Temple och gatorna som gränsar till rue du Temple är värda att kolla in. Där finns massor med vintage-butiker, trendiga franska märken och inredningsaffärer.

10. Jardin du Luxembourg - Finast är det sen vår eller tidig höst (enligt min åsikt). Köp med lite macarons eller baguetter och sätt er på stolarna och titta på folk. Eller sola. Glöm inte ladda kamerabatteriet, för tro mig, man vill ta en miljon kort!


Bonus - Restaurangen J'Go (4, rue Drouot) ger sydfranska vibbar och för den modiga kan man äta marinerat ankhjärta (Coeur de canard) på spett. Vilket faktiskt är gott! Deras vinförråd gör verkligen baren värd ett besök!


Småtips:

- Håll utkik för ficktjuvar! Håll i väskan och ha den helst på magen, särskilt i butiker och på metron.
- Börja alltid med att försöka prata franska, även om ni bara kan säga bonjour. Ni blir mycket trevligare bemötta!
- Köp en Paris Pratique i närmsta presstånd. Den kostar 6 euro men är så värd pengarna. Karta efter arrondissement och gaturegister. Jag har alltid min med mig!
- Lämna alla obekväma skor hemma. Här går man MYCKET.
- Undvik caféerna vid St Michel och Les Halles. Just trust me on this one..
- Ta bussen i stället för metron.
- För en korthelg köpr en "carnet" dv 10 metrobiljetter. För fler dagar kan man köpa 1-veckas metrokort (lönar sig om man är i Paris mer än 5 dagar och gäller bara mån-sön), vilket man måste ha foto (skriv ut ett kort i passformat hemma och sätt på) i. Kostar 5 euro första gången.
- Från Orly-flygplatsen? Ta Air France bussar "Les Cars". Den stannar vid Montparnasse, Les Invalides och Etoile. Den är skönare att ta än RER:en! Från Charles de Gaulle-flygplatsen? Ta Roissybus till Opéra. Då ser man en massa på vägen!


Paris Tips | | 12 kommentarer |
Upp