I'm coming home. Tell the world I'm coming home.


När ni läser detta sitter jag på flyget mot Paris. Mina väskor är proppfulla av svensk mat, garderobsfyndade kläder och bortglömda skor så jag hoppas att den stora resväskan inte spricker på vägen, haha. Christophe ska möta mig vid flygbussen eftersom han är ledig idag (man firar inte Valborg i Frankrike men det är klämdag även där) och nu längtar jag efter honom. Dessutom har vi en hel dag ledigt tillsammans i morgon bara för att kramas och prata om allt som hänt den senaste veckan.

Det ska faktiskt bli skönt att komma hem.

Vi hörs från Paris kära läsare!

Travels | | En kommentar |

Goodbye Sweden!
Nu lämnar jag Sverige för denna gång och åker hem. Det har varit jättebra och mysigt men när jag varit här känner jag att Malmö inte riktigt är mitt hem längre. Fast jag har väl i och för sig aldrig riktigt känt mig helt hemma i den här stan. Vackert är det i alla fall, särskilt nu på våren. Tänk att man måste flytta utomlands för att uppskatta sin barndomsstad? Jag har massor med bilder som jag tog innan kamerabatteriet dog så de kanske dyker upp från Paris i veckan.

Tack alla nära och kära för helt fantastiska 9 dagar med er. Jag kommer sakna er mucho. Vår bäddsoffa i Paris är er när ni vill.

HEJDÅ SVERIGE!

Schweden | | 2 kommentarer |

Bostad i ParisPå amerikanska kyrkan sätter de upp annonser både för bostad och jobb (främst nanny, barnvakt och städjobb). Ring direkt när du är där, vänta inte till du kommer hem!


Här kommer svar på en av era frågor som trillade in för ett tag sedan. Jag ber om ursäkt för sent svar!


Fråga: Hur gör man som utländsk medborgare för att få tag på bostad i Paris? Hur är processen? Jag har förstått att det inte är helt lätt att hyra (eller var det köpa?) som utländsk medborgare i Frankrike... 


Först av allt, så är det viktigt att veta att det inte alls är som i Sverige. Standarden är mycket lägre, elen är betydligt dyrare och hyrorna kan gå till hutlösa höjder. Att bo på 60 kvm med sin kille när båda pluggar går inte. Om man inte bor i St Denis. Eller är rik. Det senare är att föredra.

Bostadsannonser hittar ni bl a på amerikanska, svenska och danska kyrkan. Sen finns det sidor som pap.fr, fusac (dyrt dock), craigslist (se upp för scams!), lodgis.fr (via agentur som kostar pengar).

Normal hyra för en studio på 25m2 är mellan 650-900 euro per månad beroende på område (i centrala arrondissement som t ex 1-8:e är det dyrare) och vad som ingår i hyran. För en tvåa på 45m2 innanför Paris murar ligger på mellan 1200-1500. Minst. Bäst är att hitta lägenhet med "chauffage collectif", dvs kollektiv värme. Om det är el-element kan det bli dyrt på vintern. Kolla även på väggarna så det inte är en massa mögel. Gamla hus är ofta dåligt isolerade och fuktproblem är mer regel än undantag.


16:e tycker vissa är tråkigt men här bodde jag våren 2010, med Boulogne-skogen jättenära och poliser runt hörnet 24/7 (låg flera ambassader intill). Mysigt var det dessutom. Och tyst på natten!

Tycker man att det är för dyrt att bo i centrala Paris finns det flera närliggande förorter som är helt okej. Jag skulle rekommendera Neuilly sur Seine, Levallois-Perret eller Boulogne Billaincourt då det är trygga och bra områden med närhet till grönska och Paris.

När man söker lägenhet behöver man en så kallad "dossier" med alla papper och intyg som man tar med sig vid visningen. Se till att ha många kopior klara ifall en spontan visning skulle dyka upp så ni är förberedda.

Det man behöver som dokument är:

- Kopia på pass
- Intyg från borgensman (någon som kan betala om ni inte skulle kunna göra det), helst en fransk medborgare men det går bra med pappa eller mamma, gärna båda.
- Intyg från skola/arbetsgivare
- Lönespec sedan tre månader tillbaka (inte säker på om det är nödvändigt dock)
- Kontoutdrag sedan 3 månader tillbaka

Det är bra att komma i tid, gärna lite innan utsatt tid. Klä er propert och visa intresse direkt om ni gillar det. Funderar ni för länge ryker lägenheten direkt. Om det verkar som de söker någon för long term så säg att du vill stanna minst ett år, även om du planerar att åka hem efter fem månader. Den franska lagen är till stor fördel för hyresgästen och du har rätt att flytta när du vill. Gå på magkänslan!

Områden jag hade undvikt är runt Gare du Nord, 19:e och norra/östra 20:e. För område med mycket folk så välj 2:a-4:e eller 9:e-12:e. För lugn och ro välj 7:e, 8:, södra 15:e, 16: och 17:e arrondissementen.


Chambre de bonnes är vanligt bland studenter och lågavlönade. Då bor man litet men har man tur kan man hitta ett rum på en bra adress. Jag bodde här ett stenkast från Triumfbågen. De är på ca 8-20m2 med en hyra på 400-600 euro / mån. Bli inte förvånade bara om toaletten är i korridoren och rummet 6 trappor upp utan hiss...


Sen sist men inte minst. Det kan vara påfrestande att söka lägenhet i Paris men allt löser sig. Det kan vara bra att kolla lite innan man flyttar och kanske boka upp ett par visningar ett par dagar innan, men går man inte via en agentur är det svårt att få tag på någon som hyr ut till en person de inte ens träffat. Sök på plats!


Ps, jag talar från egna erfaranheter och kunskaper. Om någon som vet bättre än mig får ni gärna rätt eller lägga till!


Q&A | | 8 kommentarer |
Upp