All set

 
Nu är resväskan packad och klar. Jag brukar använda mig av sko- och väskpåsar och tycker att det är en väldigt smart grej. Dessutom är det bra om man har kläder av känsliga material som man ska packa ner. Man vet ju aldrig om de öppnar väskan eller någonting flyttar runt när de slänger omkring med resväskan. Att få fläckar från skor eller annat på sidenskjortor eller vita plagg är ju ingen hit innan semestern ens har börjat.
Ett annat tips är att om du har med dig flytade produkter som inte har helt pålitliga förpackningar så kan det vara bra att lägga dem i en plastpåse för att undvika kladdiga missöden under resan. Trycket faller ju som bekant på så hög nivå och ibland kan det innebära läckage. Tro mig, jag vet. Jag har för övrigt tänkt till denna gången, hoppas jag i alla fall. Jag packade ner allt och sedan tog jag ur fem plagg, haha.
 
Det där mönstrade i beige och blått är min nya sjal. Ja, eller den är egentligen inte särskilt ny men jag köpte den i Paris och har inte använt den ännu. Jag tänkte dock att den passar bra till det härliga vårvädret som Rom verkar bjuda på i helgen. Ni får nog se den på under mina dagar i Rom.
 
Jag tog en lång dusch när jag var klar med packningen och nu ska jag se på Grey's Anatomy medan jag äter min middag. Äggröra, kallrökt lax och broccoli känns som en vettig pre-Italy-måltid. De närmsta fyra dagarna kommer det bli mest pizza, glass, sötsaker och vin. Jag vet inte vad jag ser fram emot mest - Rom eller den italienska maten? 
 
 
//My suitcase is all packed and I have packed it wisely this time. I hope. I think it's also smart with these dust bags for shoes, bags and delicate materials. Stains and liquids on your clothes before you've even arrived at your destination is not a big hit. You can also see my new scarf that I bought in Paris. I'll make sure to show you during my weekend. I'll force Lucie to take a picture of me wearing it, hehe. Now I'm gonna eat my pre-Italy dinner - scrambled eggs, smoked salmon and broccoli. I know, all very healthy, but since I'll be eating mainly gelato, pizza and drinking lots of wine the next four days, I might as well have one last healthy supper. I don't know what I look forward to most - Rome or the Italian food?
 
 
Travels | | En kommentar |

Kyckling- och purjolöksoppa

 
Nu är det inte direkt sådant där väder längre då man vill kura upp sig i soffan och surpla på en soppa, men jag tänkte ändå att jag skulle dela med mig av en riktigt god sådan som jag brukar göra med potatis och grönsaker. Den är dessutom så himla enkel att göra. 
 
För 4 (dryga) portioner behöver du:
 
2 kycklingfiléer
4 potatisar
3 morötter
1 bukett broccoli
1 purjolök
2 tärningar grönsaksbuljong
½-1 tärningar hönsbuljong
1 vitlöksklyfta
Ingefära
Salt & peppar
 
Börja med att skära upp kycklingen i mindre bitar, lägg dem en stund i marinad med soja, olivolja, salt och peppar. Medan det står och göttar sig lite så skalar du potatisen och morötterna innan du hackar dem i mindre bitar. Purjolöken ska även den skäras såklart. Stek sedan kyckligen ett par minuter och rör runt så att bitarna får färg men inte helt genomstekta. De ska alltså vara lite "gummiaktiga". Det gör inget om bitarna är lite stora för de kan man dela sen innan de läggs ner i soppan. Lägg dem åt sidan och bryn purjolöken i lite smör och olja i en stor kastrull eller ett kärl. Hacka i vitlök, ingefära (kan även rivas, vilket jag brukar göra eftersom att jag är lat) samt peppra och salta (inte för mycket salt bara för buljongen är redan salt!). Detta är viktigt för det blir inte bra om du pepprar i vattnet. Om det blir torrt kan man hälla på lite vatten och låta det sjuda. Sedan lägger du i potatisen tillsammans med tilltäckligt mycket vatten så att det täcker allting, och smular sedan i buljongtärningarna. Låt det koka på svag värme i fem minuter, sedan lägger du i broccoli och morötter och kokar i fem minuter till innan du sänker värmen och lägger i kycklingen. Det ska sen endast sjuda i fem minuter. Smaka av om det behövs mer buljong/vatten/salt.
 
Det är en mättade soppa som inte blir för mustig. Bon appétit! 
 
In the kitchen | | Kommentera |

Why I'm not moving to Copenhagen

 
Som vi ju konstaterat så har jag just nu ett väldigt flyt med gratisgrejer. Idag stod de på Kastrup och delade ut påsar med en smoothie och muffins på tågperrongen. Kanske borde jag inte skriva så mycket om det? Snart kommer min "streak of luck" ta slut och då kommer jag ångra att jag varit så kaxig med den. Idag gick det dessutom smidigt med tåget hem så DSB får kanske behålla mig ett tag till som pendlare. 
 
Jag får ofta frågan "Varför flyttar du inte bara till Köpenhamn?", vilken nästan alltid kommer när jag berättar hur lång restid jag har till och från jobbet varje dag (ca 3 timmar t/r). Ska jag vara ärlig så vill jag inte flytta till Köpenhamn. Visst, det hade underlättat i min vardag att slippa åka fram och tillbaka varje morgon och kväll, men fördelarna med att bo i Sverige väger upp nackdelarna.
 
1. Jag vill inte sälja min lägenhet i Malmö och får inte lov att hyra ut den mer
2. Det är nästintill omöjligt att hitta en lägenhet i Köpenhamn
3. Jag får bättre lön när den konverteras till svenska kronor
4. Jag skulle lämna större delen av mitt sociala liv
5. Jag får dra av en ganska stor del av min årliga skatt just för att jag pendlar
6. Standarden på lägenheter är sämre än här och hyrorna är det dubbla
7. Det finns i så fall andra länder jag hellre skulle vilja bo i i framtiden
 
Sedan känner jag också att Danmark inte är landet jag vill bo i. Det finns mycket som jag gillar i Danmark, men även om Köpenhamn bara är en kort tågresa bort, så är olikheterna ganska många ändå. Precis som när jag bodde i Frankrike så finns det flera saker där som jag tycker mindre om, samtidigt känner jag inte att jag kan relatera till den danska kulturen på samma sätt som jag gjorde, och fortfarande gör, till den franska. 
 
Däremot så tycker jag om att Köpenhamn ligger så nära. Det är större och mer levande. Danskarna är även mer avslappnade än svenskar är och det är ganska skönt. Som ni kanske förstått så gillar jag att ha det bästa av två världar.
 
 
//I'm having a streak of luck currently, and today they handed out muffins and a smoothie at the train platform at Copenhagen Airport. I hope I'm not jinxing it now! The train ride (or should I say train RIDES?) home went smoothly too so the train company might just get to keep me as a commuter a while longer.
 
I often get the question, "Why don't you just move just to Copenhagen?", which almost always pops up when I tell them how long my journey home is. To be honest, I do not want to move to Copenhagen. Sure, it would have made my everyday life easier, but the advantages of living in Malmö beats the disadvantages.

1. I do not want to sell my apartment in Malmö and am not allowed to sublet it again (Swedish rules)
2. It is almost impossible to find an apartment in Copenhagen and you pay the double for it
3. My salary is way better in Swedish crowns
4. I would leave most of my social life and my family behind
5. I can do pretty generous tax withdrawl because I commute
6. The standard of the apartments are worse than here
7. If I'd move to another country once again I would not choose Copenhagen
 
There is much that I like in Denmark, but even if Copenhagen is only a short train ride away, there are quite a lot of differences between the two Scandinavian countries. Just like during my years in France, there are things that I like more and other things that I like less. The difference is that I don't feel like I can relate to the Danish culture the same way as I did - and still do - with the French.
 
However, I like being close to Copenhagen and still get that vibrant and big city life on the other side of the bridge. It's the best of two worlds, and you know by now that I like it that way.

 

C'est la vie, Copenhagen | | 5 kommentarer |
Upp