Same same but different

 
 
Jag hörde att ni har sommar i Sverige. När man bott i Paris några år är det där en definitionsfråga. Då det är 18 grader i Sverige går folk i shorts och linne, medan man i Paris tar på sig kappa och boots vid 22 grader. Det är busenkelt att peka ut skandinaviska och engelska turister i Paris på våren. Det är de som har så lite kläder på sig så möjligt så fort solen skiner, oavsett temperatur.
 
Sedan är ju å andra sidan fransmän alltid frusna. Vi skulle äta lunch förra veckan och jag föreslog att vi skulle sitta ute då solen sken och det var 20 grader. Min franska kollega tittade mig som att jag lagt fram ett förslag att äta lunch på ett isflak. "Mais non, il fait froid!", utropade han förskräckt. Dessutom hatar de när jag (eller någon av mina andra icke-franska kollegor) öppnar fönstret här och föredrar att andas in koldioxid och sitter med tre stickade tröjor när det är 17 grader ute. Jag har en svensk vän som tvingas jobba i typ 30 grader på kontoret för att hennes kollegor skruvar upp värmen på max, även när det är varmt ute. Jag var till och med där en gång och höll på att gå åt bara de 5 minuterna jag var där. De stackars frusna frassarna skulle inte klara en vinter i Sverige.
 
Här i Paris är det just nu ganska konstigt väder. Regn ena stunden, sol nästa... och så håller det på fram och tillbaka hela dagarna. Igår regnade det hela kvällen vilket resulterade att det läckte in genom mitt tak. Jag höll på att få panik för det var precis över sängen.
 
Ja, jag säger då det. Livet i Paris är sannerligen magnifikt.
 
 
Culture Paris/France, France vs Sweden | | 4 kommentarer |

My weekend in five pictures

 
 
Instagram-bilder i dålig kvalitet får beskriva min helg, som bestått av fest, träning, fest, fransk brunch. I princip. I fredags var jag ute med kollegorna, och upptäckte att martini blanco faktiskt är riktigt gott. För gott. Efter halva lördagen i sängen drog jag och tränade. Det var skönt och välbehövt. Efter det åkte jag och mötte upp med några vänner. Det var tänkt som en relativt lugn kväll, och började med drinkar på Le Pub St Germain (riktigt mysigt ställe, rekommenderas!), men slutade med dans till tre på morgonen på en liten klubb vid Mabillon. Nästa morgon brunch the French style på ett bageri i Neuilly.
 
För att summera upp så var det en väldigt rolig helg, men jag är ju inte 20 år längre så jag var minst sagt död igår. Min måndag var dessutom väldigt lång med mycket jobb. Alltså får det bli återhämtning och vila de närmsta tre (eh, bättre än ingenting?) dagarna. 
 
Som tur är så får vi ju en extra dag ledigt denna veckan så jag jobbar bara två dagar till innan jag är ledig igen. Dessutom har jag två vänner på besök i veckan och de ser jag fram emot att träffa, plus att den här amerikanskan flyttar till Paris på onsdag och ska hänga här i några månader.
 
I'm SO looking forward to seeing you Erin!!
 
Nu ska jag betala räkningar och äta lite glass.
 
 
Weekend | | En kommentar |

Paris: for better or for worse

 
 
Jag har ju inte varit så jättebra på att svara på era frågor, men vardagen kommer liksom emellan och när jag är ledig orkar jag knappt ens tänka på allt privat jag har att ta tag i. Jag tror jag behöver bli bättre på att prioritera. Strunta i det som inte är viktigt och koncentrera mig på det som jag vill eller behöver göra främst. 
 
Hur som helst fick jag de här två frågorna:
 
Är Paris som du hade föreställt dig innan du flyttade dit? Vad är bättre/sämre än livet hemma? 
 
Eftersom jag redan hade besökt Paris med min mamma tre gånger och med mitt ex en gång, innan jag flyttade hit på riktigt, hade jag en bild av staden redan. Ni vet de där intrycken, dofterna och känslorna en stad väcker de första gångerna man besöker den? Ibland kan jag faktiskt sakna det, för efter fem år här blir jag ibland lite blasé. Jag blir inte lika imponerad längre för det är liksom min vardag.
 
Jag försöker minnas hur jag föreställde mig Paris, men saken är den att man aldrig riktigt kan veta vad som väntar förrän man är där. Jag har svårt för att faktiskt komma ihåg vad jag förväntade mig. Däremot trodde jag nog inte att det skulle vara så stora skillnader och att de skulle vara så efter i utvecklingen vad gäller byråkrati och bostäder. Jag trodde lönerna var bättre än de är för unga och att parisarna var mer öppna. Sanningen är snarare som de säger: "det är skillnad på parisare och fransmän". Folk från Paris har en speciell framtoning som ibland kan verka lite arrogant och bitchig, medan folk från andra delar av Frankrike är lite mer vänliga och avslappnade. Oftast. Sedan finns det såklart undantag. Jag har flera vänner som är födda och uppvuxna i Paris, men som är hur trevliga som helst. Å andra sidan har de flesta av dem bott utomlands, hehe. 
 
Hur som helst. Vad är bättre eller sämre då?
 
Bättre
 
Valmöjligheterna är fler. Det finns så många museum, utställningar, evenemang, föreningar, barer och restauranger så det är svårt att inte hitta någonting att göra. Det är lättare att träffa folk då många är i samma situation som en själv, och alltså är intresserade av att knyta kontakter eller träffa nytt folk. 
 
Allt det charmiga som utgör Paris. Den vackra haussmanianska arkitekturen, de ståtliga parkerna och det charmiga i att köpa frukt på marknaden, ost i le fromagerie och bröd på le boulangerie. Att folk inte tittar på dig som att du är en psykopat bara för att du löst konverserar i matkön. Att grannarna hälsar i trappan. Att man kan gå ut en tisdagskväll utan att det måste planeras två veckor i förväg. 
 
Erfarenheterna det ger dig att bo utomlands är ovärdeliga. Det är tufft att bo i Paris och det gäller att ha lite skinn på näsan för det är lätt att de kör över en. Har man inte det innan, lär man ha det efter några månader här. Jag har lärt mig så otroligt mycket och uppskattar Sverige hundra gånger mer nu än tidigare. Samtidigt som jag kan se mitt egna land från en annan synvinkel och plocka positiva saker från båda hållen.
 
Sämre
 
Bostadsstandarden helt klart. Jag har mögel i badrummet, det droppar vatten från mitt tak, dubbelglasade fönster är snarare ett undantag än en regel, det är väldigt dåligt isolerat och det pågår mycket fuskbyggen. Särskilt när det är folk som köper lägenheter bara för att hyra ut dem och tjäna en hacka på det. 
 
Lönerna likaså. Ett 20-årigt butiksbiträde på H&M i Sverige troligtvis tjänar mer än en 25-åring med fyra års universitetsstudier i ekonomi/marknadsföringpå sitt CV. Ingångslönen för nyexaminerade är (oftast, såklart finns det undantag) mellan 15 000-20 000 svenskar kronor, brutto. Dessutom har de ett riktigt sugigt skattesystem här för det dras inte direkt av lönen, som i Sverige. Min nettolön är egentligen inte min riktiga nettolön för det är bara en massa avgifter och annat, sedan måste jag lägga undan varje månad till skatten. 
 
Att de är så efter med moderniseringen av samhället. Allting sköts manuellt med papper, papper och åter papper. Det ska vara femtioelva papper och ingenting kan göras digitalt. Dessutom tappar myndigheter ofta bort dokument, eller så tar det hundra år att ens få svar. Exempel: du får hem ett brev den 12 januari, som är daterat den 2:a och stämplat på posten den 7:e. Vad hände där emellan liksom? Min kollega fick en gång ett brev hem i brevlådan där det stod "vi hittar inte din adress". Hmm. Vi har haft 4G i Sverige i tre år, hit kom det för knappt ett år sedan och jag har knappt 3G på min mobil. För ett år sedan fick de dessutom äntligen elektroniska id-kort, vilket vi haft i typ 10 år. 
 
 
Det vore för övrigt riktigt intressant att höra andras synpunkter och åsikter som bor eller har bott i Paris. Dela gärna med er!
 
 
 
 
Culture Paris/France, France vs Sweden, Paris | | 7 kommentarer |
Upp